Salut! In cele ce urmeaza o sa iti prezint sase modalitati pe care eu le consider esentiale in momentul in care iti cauti un job nou. Tu le-ai incercat?
1. Adauga efort in realizarea CV-ului.
Acorda cel putin o ora din timpul tau in realizara CV-ului. Desi pare un lucru simplu de facut, aspectul CV-ului tau reflecta efortul depus de tine pentru a te angaja la compania unde aplici.
Daca CV-ul tau este facut in cinci minute (cel mai probabil in Europass) si este plin de greseli, nu este incadrat frumos in pagina si este plin de informatii irelevante, cel mai probabil nu o sa te sune nimeni pentru interviu.
In functie de industria in care profesezi, poti aborda un CV diferit (de exemplu, daca aplici pe zona de creatie, poti sa iti faci CV-ul sub forma unui video)
Unde iti poti face un CV iesit din comun: www.resume.io , www.resumebuild.com , www.zety.com/resume-builder etc.
2. Linkedin
O platforma incredibila pentru networking si oportunitati de angajare. Din pacate inca sunt persoane care nici macar nu stiu de existenta ei.
Linkedin este cea mai eficienta solutie pentru a te angaja rapid si o sa iti listez avantajele:
– Profilul tau pe care il completezi cu informatii despre educatie si experienta este gasit de angajatori si reprezinta un CV mai interactiv
– Poti sa primesti alerte personalizate pentru locuri de munca dupa anumite criterii pe care ti le setezi
– Poti intra pe profilul unei companii unde vrei sa lucrezi si sa vezi daca recruteaza
– Poti verifica persoanele care lucreaza la o companie, sa le cauti pe cele care lucreaza pe o pozitie similara cu cea dorita de tine si sa le vezi experienta/educatia ca sa iti poti face o idee despre sansele tale
– Poti sa cauti persoanele din departamentul de HR si sa le trimiti direct lor un mesaj foarte scurt despre tine iar la final sa adaugi CV-ul.
*Am recomandat aceasta metoda mai multor persoane care erau in cautarea unui loc de munca si a avut succes.
3. Nu te limita la cele 3 site-uri de anunturi clasice unde aplica toata lumea
Desigur, acest subpunct nu este pentru toata lumea, sansele sa gasesti un job de CEO pe un site de anunturi precum este Olx.ro sunt ceva mai mici dar ai sansa sa gasesti un job pentru tine sau pentru un cunoscut.
4. Incepe cu un internship /job de inceput (daca esti student)
Daca esti inca student, ia in considerare un internship. Recomandarea mea este sa incepi cat mai devreme si sa iti faci o experienta in domeniul in care vrei sa profesezi ca sa nu te trezesti la sfarsitul facultatii cu zero experienta si sa alergi din stanga in dreapta cautand un job, sa te angajezi din nevoie de bani pe alt domeniu si sa te abati din drumul spre o cariera de succes.
Anul intai de facultate este pentru explorat, pentru distractii dar din anul doi, din punctul meu de vedere este momentul potrivit sa incepi un internship/loc de munca entry level pe ce iti doresti tu sa practici mai departe, avansand si acumuland experienta, in momentul in care vei termina facultatea sa poti prelua deja o pozitie full-time.
Exemplul meu: am inceput lucrand in weekend, dupa am lucrat 4h/zi in timpul saptamanii, dupa 6h/zi si dupa am trecut in regim full-time in momentul in care am absolvit facultatea. In felul acesta nu m-am izbit de raspunsul „nu ai minimul de X ani experienta” atunci cand aplicam la un job.
5. Mergi direct catre angajator (pe site-ul propriu)
Daca stii deja in ce domeniu iti doresti sa lucrezi, probabil ai si o imagine clara a companiilor care activeaza pe piata.
Ei bine, poti intra pe site-ul companiei pentru care iti doresti sa lucrezi si sa cauti sectiunea „Cariere” unde poti aplica direct la ei.
De exemplu: https://careers.honeywell.com/us/en
6. Grupuri de facebook/marketplace
Exista grupuri pe facebook care sunt nisate pe anumite domenii si in care uneori se posteaza joburi/oferte de colaborare sau chiar grupuri speciale cu anunturi de joburi.